9 nov. 2012

Nytt fristående waldorfgymnasium startar hösten 2013 i Stockholms innerstad

Ett nytt fristående waldorfgymnasium har fått tillstånd av Skolinspektionen att starta hösten 2013. Nu återstår mycket arbete innan man kan komma igång men man räknar ändå med skolstart som planerat.
Det kommer att finnas tre program på skolan;  estetiska programmet särskild variant waldorf, naturvetenskapsprogrammet särskild variant waldorf och särsklid variant waldorf natur.


Det unika med satsningen är att skolan är juridiskt frikopplad från övriga waldorfskolor i Stockholmsområdet, även om ett samarbete naturligtvis kommer att äga rum. Det finns idag ett flertal waldorfskolor i regionen som enbart erbjuder undervisning upp till årskurs 9 och vars elever nu får ytterligare ett attraktivt alternativ till studier på gymnasienivå.

Vi på waldorfbloggen önskar lycka till med det hårda arbetet framöver! Initiativet är en viktig del i den utveckling av waldorfpedagogiken i Sverige som är nödvändig, och som även har startat. I dagarna träffades ett trettiotal lärare, rektorer och föräldrar för att planera en framtidskonferens 2013 och flera andra spännande initiativ börjar synas vid horisonten. 
Den 12-åriga kursplanen är en av waldorfpedagogikens centrala beståndsdelar och tendensen att skolformen blir 9-årig måste motverkas med alla medel. Det nya initiativet prövar en ny och spännande väg som visat sig fungera mycket väl i Norge och som säkert kan fungera även i Sverige. 
Man kunde också tänka sig en liknande skolvariant, kanske med internatmöjlighet, i Skåne och i Göteborgsområdet.

6 kommentarer:

  1. Fantastiskt - Waldorfskolan är tänkt som 12 årig och att då klippa bort de tre sammanfattande åren tycker jag är fel. Därför är det här extra viktigt och välkommet.

    SvaraRadera
  2. Vilket spännande initiativ! Det kanske kan inspirera oss till att åter ta upp våra gymnasieplaner för Skåne. Härligt med ett positivt framtidsinriktat waldorfinitiativ!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ansökan om att starta fristående skola, förskoleklass eller fritidshem ska ha inkommit in till Skolinspektionen senast den 31 januari året innan skolan ska starta....citat från Skolinspektionens websida......

      Radera
  3. Jätteroligt!!!
    Jag har undrat lite över om inte något waldorfgymnasium kunde ta sig an att starta ett IV-program också? Och hur ser regleverket ut kring tillstånd/avtal att få bedriva språkintroduktionsprogram för nyanlända ungdomar? Detta är målgrupper som waldorfskolorna hittills missar, och som jag personligen tror skulle få en alldeles utmärkt skolgång genom waldorfpedagogik.
    /Sissela Qamar

    SvaraRadera
  4. Från oss som TYVÄRR bor på Waldorfsveriges (västsvenska) skuggsida måste det komma mängder med TACK för och GRATTIS till en helt ny (svensk) gymnasieskoleidé. Verkligen härligt!
    Låt oss fira detta med att ta bort allt vad hemlighetsmakeri heter. Jag blev djupt, djupt oroad när det alldeles nyligen gick upp för mig att vårt Waldorfforum vänder sig till en sluten krets. Så förändrar vi inte världen. Det är det transparenta som hör framtiden till, eller hur? Jag vill verkligen vädja till alla era demokratiska sinnen att öppna upp och bjuda in. Jag vill tro att vi är överens om denna frihetliga självklarhet??

    SvaraRadera
  5. Det som du syftar på är nog en grupp på Facebook som enligt definitionen är "hemlig". Det betyder att alla medlemmar måste bjudas in. Den gruppen är lite av ett experiment, vi har t.ex märkt att fler vågar uttrycka sig om läsekretsen är lite mer begränsad och det är ju viktigt att alla känner sig fria att delta i samtalet. Vi är dock på gång med en mer allmän dialogplattform (som inte bara är för de som är på Facebook), den kommer att vara helt öppen! Vi räknar med att vara igång inom de närmsta veckorna.

    SvaraRadera